Toonzaal bezoeken? Maak online een afspraak

november 29, 2023

Een scheur of barst in uw trap of parket?

Met de dalende buitentemperaturen schakelen we vaker de verwarming in, wat resulteert in een wijziging van het binnenklimaat. Deze verandering kan leiden tot een afname van de luchtvochtigheid, wat op zijn beurt effect heeft op hout.

In het meest ongunstige scenario kan de luchtvochtigheid zo sterk afnemen dat er scheuren of barsten ontstaan in je trap of parket, iets wat je uiteraard wilt vermijden in je eigen huis. Ervaar je dit probleem? Ontdek dan onze tips.

Hieronder leggen we je uit hoe zo een barst of scheur eruit ziet, waar deze vandaan komen, hoe je deze kan voorkomen en wat je best doet indien je er eentje opmerkt in je eigen huis.

Beschik je over een ventilatiesysteem D? Neem deze tips dan zeker aandachtig door.

Hoe ziet een barst of scheur in je parket eruit?

Hoewel dit zeker niet altijd het geval is, kan een houten trap of parketvloer soms gaandeweg scheuren of barsten beginnen te vertonen. Dit heeft bijna altijd te maken met de natuurlijke werking van het hout, de temperatuur en de luchtvochtigheid in je woning.

Doorgaans gebeurt dit vaker in de winter dan in de zomer. Het fenomeen is dus redelijk seizoensgebonden. Dit heeft te maken met het feit dat er ‘s winters vaker verwarming opstaat, wat een effect kan hebben op de luchtvochtigheid in je huis, en dus ook op de natuurlijke groei en werking van hout. 

Heb je een dergelijke barst of scheur in je trap of parket? Laat het ons dan weten via info@decotrap.be. Stuur ons je naam, adres, factuurnummer of projectnummer en enkele foto’s van de scheur. We bekijken de situatie en stellen je een geschikte oplossing voor. We bezorgen je steeds een vrijblijvende offerte voor de herstelwerken.

Let op: zorg voor een gezond binnenklimaat

Een optimaal binnenklimaat is cruciaal voor onze gezondheid. Een te droge lucht kan nadelige gevolgen hebben! Het is essentieel dat de luchtkwaliteit in onze leef- en werkomgeving niet te droog of te vochtig is. Indicaties van een ongunstig luchtklimaat zijn onder andere hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, een droge huid, vermoeidheid en een verminderde concentratie. Deze symptomen wijzen op de noodzaak van verbetering van de luchtkwaliteit.

Om je te helpen, geven we je enkele cijfers mee:

Het is belangrijk op de temperatuur in je woning constant te houden. Wanneer de waarden hard schommelen, kan dit zorgen voor scheuren en barsten in het hout.

Zo voorkom je een barst of scheur in je trappen of parket

Voorkomen is uiteraard altijd beter dan genezen. Daarom geven we u alvast enkele tips voor het op peil houden van de luchtvochtigheid in uw huis.

  1. Zet zeker dagelijks 10 minuten lang een raam open
  2. Plaats een luchtbevochtiger – dit helpt met het verhogen van de luchtbevochtiging in uw huis
  3. Plaats luchtzuiverende planten in huis – aanraders zijn bv. een palm of lepelplant
  4. Zet emmertjes met water neer in huis op verschillende plekken
  5. Laat uw douchedeuren openstaan na het douchen
  6. Vergeet uw verwarming niet uit te zetten

Extra:
Ook voor je houten binnendeuren is het belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Om problemen te voorkomen, kun je het volgende overwegen:

Wij hopen je met deze tips en adviezen alvast geholpen te hebben! Indien je nog vragen of opmerkingen hebt, of zelf een barst of scheur wil melden – aarzel niet om ons te contacteren via info@decotrap.be.

Wenst u een gratis offerte?

U kan eenvoudig een gratis offerte online aanvragen.

Gratis offerte aanvragen