Toonzaal bezoeken? Maak online een afspraak

september 13, 2019

Dit moet je weten bij het kiezen van je parket

Interesse in een nieuwe parketvloer, maar geen idee van de mogelijkheden? De keuze is alvast enorm. Als je je niet wil verliezen in eindeloos twijfelen, dan hou je maar beter rekening met onderstaande tips. Zo kies jij de perfecte parketvloer die bij je smaak, woning en verwachtingen past. 

Welke kleur past bij je smaak/interieur?

Parket is verkrijgbaar in heel wat soorten en tinten. Op het vlak van kleur kun je er rekening mee houden dat:

Kies je type

Er zijn heel wat parketsoorten verkrijgbaar, stuk voor stuk met hun voor- en nadelen en hun eigen unieke uitstraling. De 2 belangrijkste soorten zijn:

Massief parket:

Als je kiest voor massief parket dan kies je ofwel voor lange massief houten planken ofwel voor kleinere strookjes hout die volgens een bepaald patroon op een ondervloer worden gelijmd of gespijkerd. Er zijn verschillende soorten mogelijk. Massief parket is de duurste parketsoort, maar ook diegene die het langst meegaat.  

Halfmassieve parket (Samengestelde parket): 

Halfmassieve parket is opgebouwd uit verschillende lagen. De onderlaag en tussenlaag bestaan meestal uit houtvezel MDF, multiplex platen of blokplaten uit naaldhout. De toplaag bedraagt minimum 2,5 mm edelhout (meestal 4 of 6 mm) en kan dus ook opgeschuurd worden (hoewel niet onbeperkt).

Olie of vernis?

Er is een verschil tussen een geolied parket en parket met vernis. Terwijl vernis een (bescherm)laagje op het parket legt, dringt de olie echt de poriën van het hout in. Best werk je jouw parket af met olie. Olie kan je niet ‘stuklopen’ en hierdoor blijft je parket langer mooi.

Hoe wil je je parket bevestigen?

Plaats je je vloer zwevend of vol verlijmd? Parket dat vol verlijmd is op de chape of ondervloer is bijzonder stabiel. Een zwevende plaatsing kan ook en is goedkoper. Deze laatste is wel gevoeliger voor krimpen en uitzetten. 

Bij een massief parket is vastnagelen op een houten raamwerk een andere optie. Deze optie is enkel interessant als je parket dikker is dan 20 mm.

Het legpatroon van je parket?

Als je een houten vloer legt kun je daarbij kiezen uit verschillende legpatronen, zoals kopshout, lamel op kant, mozaïek, planken, Versailles, visgraat en de Hongaarse punt. Met de keuze van een bepaald legpatroon bepaal je de uitstraling van je ruimte. Elke techniek heeft zijn eigen manier van leggen. Informeer je bij de specialisten van Decotrap over de mogelijkheden en kies de vloer die perfect bij de uitstraling van je woning past.

Meer weten over parket?

Loop zeker eens binnen in één van de toonzalen van Decotrap. Onze specialisten bekijken graag samen met jou de mogelijkheden en helpen je bij het maken van de juiste keuze. Bovendien kan je verschillende soorten parket aanvoelen en uittesten.

Wenst u een gratis offerte?

U kan eenvoudig een gratis offerte online aanvragen.

Gratis offerte aanvragen